scroll Scroll

Verzuim verklaard: hoe duur en arbeidsintensief is een verzuimbeleid?

In ‘Verzuim verklaard’ beantwoorden onze experts de meest gestelde vragen over verzuim. Deze keer: hoeveel kost een verzuimbeleid je organisatie qua tijd en budget?

In het kort

Een verzuimbeleid vergt zeker een investering, maar die betaalt zich dubbel en dik terug in een gezonde bedrijfscultuur en sterk werkgeverschap. Het verzuim zelf kost je organisatie bovendien meer dan een verzuimbeleid uitbouwen.

De volledige verklaring

Een visie op papier zetten, de actiepunten bepalen, een communicatieplan uitwerken, verzuimsoftware aanschaffen, verzuimcijfers opvolgen … Een verzuimbeleid uitbouwen doe je niet zomaar. Maar zodra je beleid op poten staat, neemt de efficiëntiewinst snel toe.

Verzuim zélf is vaak ook duurder dan een verzuimbeleid uitbouwen. Denk maar aan de vervanging van afwezigen, die vervangers opleiden, de afwezigen opvolgen en re-integreren … De bedrijven die wij begeleiden komen altijd tot dezelfde conclusie: een verzuimbeleid is op termijn kostenbesparend.

Naast die kostenefficiëntie boekt je organisatie ook op andere gebieden winst met een verzuimbeleid. In een bedrijf waar een warm-zakelijke dialoog heerst en mensen elkaar ondersteunen, heerst een betere sfeer. Dat resulteert dan weer in gemotiveerde medewerkers en een sterk werkgeverschap.

Heb je nog een verzuimvraag?

Misschien gaven we het antwoord al in een vorige ‘Verzuim verklaard’.
Hier vind je het overzicht van alle vragen.

Vind je niet meteen het antwoord dat je zoekt? Stel onze experts hier jouw vraag.