scroll Scroll

Verzuim verklaard: mogen uw medewerkers hun werk hervatten vóór de datum op hun ziektebriefje?

In ‘Verzuim verklaard’ beantwoorden onze experts uw meest gestelde vragen over verzuim. Deze keer: mogen uw medewerkers weer aan de slag gaan vóór de datum die voorgeschreven is op hun ziektebriefje?

In het kort

Medewerkers mogen weer werken voor de voorgeschreven datum op hun ziektebriefje, op voorwaarde dat ze daar duidelijk over communiceren met hun leidinggevende.

De volledige verklaring

Juridisch gezien mogen medewerkers het werk hervatten vóór de datum die hun ziektebriefje voorschrijft. Een aangepast attest is niet nodig. Het is wel belangrijk dat leidinggevenden en medewerkers duidelijk over de werkhervatting communiceren. Vindt er in die vervroegde periode namelijk een arbeidsongeval plaats, dan ben je alleen zo correct verzekerd.

Ons algemeen advies is: laat je verzuimbeleid niet te veel afhangen van ziektebriefjes, want verzuim is vaak meer dan een medische alles-of-niets-situatie. Onderhoud een warm-zakelijke dialoog om te kunnen inschatten wanneer je medewerkers hun werk (gedeeltelijk) kunnen heropstarten zonder dat ze onnodige druk ervaren. Het laatste wat je wil is presenteïsme – zieke werknemers die toch werken omdat ze zich daartoe verplicht voelen.

Heb je nog een verzuimvraag?

Misschien gaven we het antwoord al in een vorige ‘Verzuim verklaard’.
Hier vind je het overzicht van alle vragen.

Vind je niet meteen het antwoord dat je zoekt? Stel onze experts hier jouw vraag.